Седамнаеста трибина „Ваљевски гимназијалци“

Драги ваљевски гимназијалци,
Поштовани пријатељи Ваљевске гимназије, најављујемо 17. онлајн трибину „Ваљевски гимназијалци“. 
Гост трибине је музичка уметница – Тамара Јокић. Разговор води Иван Пантић.
Трибина ће се одржати у четвртак, 11.3.2021. године у 19 часова.
Линкови за праћење трибине су:

zoom meeting:     https://us02web.zoom.us/j/83134757418?pwd=aDNuVzNTZzRDanZBZCtpYWZJK0NMZz09
youtube stream:   https://youtu.be/CD1PNjktJ80

Тамара Јокић – Од музике до језика и од књижевности до певања 

Тамара је рођена 1990. године у Ваљеву, где је кроз музичку школу, Ваљевску гимназију и мале локалне фестивале неговала своје певање у разним облицима. Први јавни наступ имала је са 6 година, а са 14 година је први пут почела да пева фадо музику, што ју је приближило Иберијском полуострву као географском поднебљу и Португалу као једној својеврсној култури.

Преко музике долази до студија португалског и шпанског језика које ће студирати у Србији и Шпанији, а дипломирати на Филолошком факултету у Београду. Након завршених мастер студија у Београду, пријављује се за аудицију Berkleе музички колеџ и добија стипендију за четворогодишњи студијски програм у Бостону. Студије певања на Берклију почиње у јануару 2017. године.

Осим вокалним извођењем, Тамара се бави и музичким истраживањем разних географских простора. Од Шпаније и Португала, севера Африке, Балкана и Блиског истока, она долази до свог израза који подразумева музичко наслеђе свих ових култура. У мелодије и у текстове ових композиција, уткане су приче више генерација најразличитијих народа који на крају крајева врло често певају и приповедају о истим стварима: прошлост, будућност, преци, наследници, љубав, спокој, рат, мир, људскост. Све оно што живот чини онаквим каквим јесте, без цензуре. А Тамара их представља на њиховим аутохтоним језицима као што су шпански, португалски, српски, хебрејски, ладино, итд.

Поред неговања традиционалних музичких облика, Тамара пише и своју музику која је обојена балканским и медитеранским сентиментом.

Тамара је својим скорашњим пројектом ,,Свет у Соби’’, који представља серију концерата медитеранске и балканске музике, представила овај географски и уметнички простор у Београду и Ваљеву у јулу 2017. године, а у Бостону у новембру 2017. Године 2018. и 2019. Тамара наставља своју каријеру у интернационалним просторима и наступа у Мадриду, Марибору, Љубљани, Бостону, Њујорку, Београду, Ваљеву… У марту 2020. наступа у једној од најпрестижнијих дворана на свету, у Карнеги Холу у Њујорку. У октобру 2020. придружује се чувеном Sony Music Entertainment-у из Португала, за који ће и издати свој први албум 2021. 


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s