Ваљевски гимназијалац и академик Живојин М. Перић

Поводом 150 година Ваљевске гимназије, наша школа и Одбор за обележавање 150 година Ваљевске гимназије, у сарадњи са Правним факултетом у Београду организовали су изложбу и предавање посвећено животу и делу академика Живојина М. Перића, који је оставио велики допринос у правној науци. Ова изложба представља сталну поставку на Правном факултету у амфитеатру који носи његово име.

На отварању, 28. јануара 2020. године, испред свечане сале говорили су декан Правног факултета др Зоран Мирковић, професор др Марко Ђурђевић и др Војислав Андрић. О животу и делу знаменитог правника говорио је аутор изложбе професор др Јовица Тркуља, као и др Јован Ивановић, потомак Живојина Перића. Публика у свечаној сали је могла да погледа и краћи филм из архиве породице Перић из 1932. године о боравку породице у Србији.

Аутор изложбе др Јовица Тркуља

Како је истакао др Марко Ђурђевић, током четворогодишњег школовања, поред дотадашње завичајне везе Перића и Ваљева, његова интелектуална веза са Ваљевском гимназијом трајала је и после одласка из Ваљева. Перић је себе сматрао Ваљевцем. Међу бројним чланским картама удружења којима је припадао, постоји једна од посебног значаја за однос Перића према Ваљеву. То је чланска карта Удружења Ваљеваца и Ваљевки у Београду чији је Живојин Перић био члан током треће деценије 20. века.

Живојин Перић је рођен у селу Стублине, а у Ваљеву је учио нижу гимназију од 1879. до 1883. године. У Београду завршава вишу гимназију у Првој београдској гимназији, а затим студира право у Паризу. Постављен је 1898. године за ванредног професора права на Великој школи у Београду, а после три године за редовног професора. Са 38 година изабран је за дописног члана Српске краљевске академије. Оставио је иза себе многа стручна дела из правне науке, а његове радове су објављивали угледни француски, немачки и италијански часописи. Додељен му је почасни докторат Универзитета у Лиону 1933. године. Био је активни учесник у политичком животу Србије, као легалиста, пацифиста и заговорник европских интеграција. Био је ожењен Маром Петровић, сестром Михаила Петровића Аласа. Једно време су живели у истој кући на Косанчићевом венцу. После другог светског рата, наставио је живот у Швајцарској, где је и преминуо.

Галерија знаменитих Ваљевске гимназије је богатија за портрет још једног великана, гимназијалца и академика Живојина М. Перића, који је постављен у левом делу горњег хола Ваљевске гимназије.

Изложбу о личном и друштвеном животу Живојина Перића могуће је погледати током целог фебруара месеца.

Перић је оставио опис пожара Народне библиотеке на Косанчићевом венцу изазваног бомбардовањем 6. априла 1941. године:

„Библиотека је горела целу ноћ између 6. и 7. априла и ми смо то посматрали из своје куће: призор је био и величанствен и страшан. величанствен по пространству сјаја и хиљадама хиљада ватрених звезда које су биле прекриле небо. страшан, јер је значио ишчезнуће једне вековне народне тековине незаменљиве у основи, јер многи и многи примерци од књига као и већина историјских споменика (исправа) које је Библиотека садржавала никада више неће бити предмет читања и разматрања вредних читалаца Библиотеке.“


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s